Σχολική Κοινότητα
1. Πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης δημοτικών παιδικών σταθμών
Νηπιαγωγοί-βρεφονηπιοκόμοι
Ολιγομελείς ομάδες εργασίας εκπαιδευτικών 5 δίωρων συναντήσεων.
Για την υλοποίηση της δράσης αξιοποιούνται βιωματικές ασκήσεις και τεχνικές ενεργητικής συμμετοχής.
Παιδιά 3-5 ετών.
βραχύχρονες βιωματικές παρεμβάσεις σε τάξεις των προνηπίων σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Στόχοι:
η ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου έτσι ώστε να μπορούν να δρουν προληπτικά ως ενήλικες υποστηρικτές στα πλαίσια της σχολικής Κοινότητας όπου εργάζονται, κατανοώντας τις δυσκολίες των παιδιών, εφαρμόζοντας κατάλληλες πρακτικές για την ομαλή τους ένταξη στην τάξη συνεργαζόμενοι αποτελεσματικά με τους γονείς, με στόχο την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας στα παιδιά και την πρόληψη των εξαρτήσεων.
Στόχοι:
Δημιουργία σχέσεων στα πλαίσια της ομάδας και την ευαισθητοποίηση σε θέματα κανόνων και ορίων.
2. Πρόγραμμα παρεμβάσεων στους μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων
Υλοποιούνται τρεις έως έξι συναντήσεις με τμήματα του σχολείου της (Α ή Β ή Γ ΄τάξης ) του Γυμνασίου ή Λυκείου.
Μετά από συνεννόηση με την Δ΄ Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Διεύθυνση του σχολείου, το Σύλλογο διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων.
Αξιοποιούνται βιωματικές, διαδραστικές τεχνικές που μέσω της αλληλεπίδρασης αξιοποιούν τις ήδη υπάρχουσες πεποιθήσεις, αξίες, αγωνίες σκέψεις και συναισθήματα, που οι έφηβοι μπορούν να εμπιστευτούν και να επεξεργαστούν μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, τα στελέχη της πρόληψης και τους συνομηλίκους.
Στόχοι:
η ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων (σχετίζεσθαι, συναισθηματικής έκφρασης, ικανότητας να ζητούν βοήθεια, ικανότητα να προσαρμόζονται στις αλλαγές, ενίσχυση της κριτικής σκέψης) οι οποίες λειτουργούν προστατευτικά ενάντια στη χρήση ουσιών. Είναι σημαντικό να συνδεθούν και να γνωρίσουν καλύτερα τους συμμαθητές τους έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα αποδοχής στην ομάδα-τάξη που θα τους επιτρέψει να μοιραστούν αγωνίες και προβληματισμούς, να έρθουν σε επαφή με τις προσωπικές τους δυνατότητες και να αισθανθούν ότι μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια εάν νοιώσουν κάποια προσωπική δυσκολία.
Ενδεικτική θεματολόγια :
Η έννοια της αποδοχής του καινούριου
Η δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων
Η αξιοποίηση του λάθους
Η προοπτική του μέλλοντος
3. Ομάδες εργασίας εκπαιδευτικών Α/βαθμιας κ Β/θμιας εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιστατικών στη σχολική κοινότητα
Υλοποιούνται συναντήσεις (έως 5) με τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του σχολείου, που θα επιτρέψουν την αποτύπωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, την σκέψη και τον αναστοχασμό πάνω σ’ αυτές προκειμένου να μπορέσει να γίνει η καλύτερη διαχείριση με σεβασμό σε όλους τους εμπλεκόμενους (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς). Συχνά υπάρχει συνεργασία με αρμόδιους φορείς (Διεύθυνση Π. & Δ. Εκπαίδευσης Αττικής Διεύθυνση Δ.Ε. Δ΄ Αθήνας, Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων Ασκληπιείου Βούλας, Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού (Μονάδα εφηβικής Υγείας) Υπηρεσίες & Φορείς Ψυχικής Υγείας, προγράμματα απεξάρτησης, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω κα.).
Στόχοι: είναι η ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου των εκπαιδευτικών ώστε να μπορέσουν
Nα εντοπίσουν το πρόβλημα και να το δουν από διαφορετικές οπτικές
Nα ανταλλάξουν πληροφορίες από την μεταξύ τους συνεργασία
Nα δουν τις στρατηγικές που έχουν επιλέξει έως τώρα και ποιες λειτούργησαν αποτελεσματικά και ποιες όχι
Nα αποδεχτούν τις ιδιαιτερότητες ενός παιδιού και να διαμορφώσουν ρεαλιστικές προσδοκίες
Να προβούν σε κατάλληλες ενέργειες για την διαχείριση των δυσκολιών των παιδιών αξιοποιώντας τους διαφορετικούς ρόλους
Να επικοινωνήσουν την δυσκολία του παιδιού στους γονείς
Να αξιοποιήσουν το δίκτυο υπηρεσιών που τους προτείνεται